Kuinka suunnitella  paras mahdollinen keittiö?

Miten löytää paras vaihtoehto laajasta tarjonnasta?

Netistähän löytyy runsaasti materiaalia keittiösuunnittelusta, niitä kannattaa hyödyntää.  Kokosin sivun alareunaan muutamia linkkejä auttamaan suunnistustasi. Jätin listauksesta pois kaikki kalustetoimittajien sivustot (suuren määrän vuoksi).  Suosittelen tutustumaan myös niihin.

Keittiön suunnittelussa on hyvä huomioida ainakin nämä:

toiminnallisuus

tilan tehokas hyötykäyttö

ergonomia

esteettisyys

materiaalien yhteensopivuus

tekniset ratkaisut

hyvä valaistus

energiataloudellisuus

Kun vähintään edellä olevat asiat on otettu huomioon suunnitteluvaiheessa, on mahdollista että saat uuden keittiön, jossa viihdyt ja joka sopii muutenkin kotiisi.

 

 

Miten onnistua  keittiökaupoilla?

– varaa riittävästi aikaa suunnittelulle!

–   ole avoin, viimeistään siinä vaiheessa kun olet löytänyt keittiötoimittajan, jolta aiot keittiön hankkia

– laadi budjetti! Ja kerro se. On kaikkien ajanhukkaa, jos keittiösuunnittelija tarjoaa sinulle 20 000 euron keittiötä ja  sinulla on mahdollisuus 8000 euron keittiöön:) Taitava suunnittelija kyllä kuroo pienen budjettieron kiinni yhteistyössä kanssasi muokkaamalla esimerkiksi  runko/materiaaliratkaisuja, mutta ihan mahdottomiin ei kukaan taivu.

– tärkeä onnistumisen edellytys on se,  mitä päätät arvostaa omissa keittiövalinnoissasi. Onko sinun arvoasteikollasi keittiön tehokkuus ensimmäisenä, vai kenties hinta? Tai toiminnallisuus? Esimerkiksi haluatko astianpesukoneen otekorkeudelle vai asennetaanko se tason alle? Oikeasti kysymys on siitä, haluatko helppoutta ja vaivattomuutta koneen täyttöön ja tyhjentämiseen vai 60 cm enemmän työtasoa? Kumpaako sinä arvostat?
Tai ovatko jätteet perinteiseen tyyliin allaskaapissa vai sijoitettuna viereiseen kaappiin heti työtason alle?

– usein hinta ja laatu kohtaavat, mutta eivät aina, joten ole tarkkana.

– on todella mukavaa, kun vastaat kysymyksiin ja kommentoit sinulle laadittua suunnitelmaa pian:) usein käy niin, että palautteen antaminen viipyy ja se aiheuttaa tilanteen, jolloin suunnitelman päivitys kommenttien pohjalta pitää tehdä kiireellä… … siis, pysy myös itse aikataulussa.

– varaudu yllätyksiin, mutta positiivisella varauksella:) Etenkin saneerauskohteissa yllätyksiä tuppaa tulemaan, mutta mitä paremmin olet itse valmistautunut sekä valinnut ammattitiimin remonttiisi, tulevat yllätyksetkin ratkotuksi ja homma etenee.

– keittiökaupassa tarjousvaiheen ja neuvottelujen jälkeen tehdään tilausvahvistus. Sillä sovitaan keittiötoimituksesta sitovasti, mutta silti sinulle yleensä jää mahdollisuus vielä tarkistaa ja muuttaa materiaaleja ja koneita. Älä siis turhaan epäröi tilausvahvistuksen tekemistä, mutta tarkista kuitenkin aina keittiökauppiaaltasi sopimusehdot ja toimintatavat, jotta ei synny väärinkäsityksiä.

– hyödynnä kokonaisvaltaista palvelua, se helpottaa suunnattomasti. Etenkin jos perheessä on pieniä lapsia, ehkäpä vielä uusi koti rakenteilla, on järkevää pohtia omien resurssien riittävyyttä ajoissa.  Keittiöremontissa tarvitaan eri alojen osaamista ja tuolloin toisilleen tuttu tiimi toteuttaa suunnitelmat jouhevasti. Silloin sinun tehtäväksesi jää päätöksien teko, käytännön asiat hoituvat suunnittelijan ja toteuttavan tiimin voimin.

– tarkista aina tavarantoimitukset HETI! Mikäli huomaat kuljetusvaurioita tai puutteita, infoa niistä välittömästi. Kuljetus/asennusvahinkojen ilmaantuessa on hyvä tallentaa ne kuvin.

Ja lopuksi Ota avoimesti vastaan uusiakin ideoita ja TEE rohkeita valintoja! Aika usein  moni valitsee huomaamattaan  samaa kuin aiemmin  tai samanlaisen keittiön kuin muillakin on.

Keittiösuunnittelussa pätee sama kuin muussakin suunnittelussa: Ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisumallia, vaan erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Sama keittiö sinulla ja naapurilla, toinen tykkää ja toinen ei. Juuri siksi suunnittelijan tärkeimpänä tehtävänä on huolellinen perehtyminen tilanteeseesi. Kuvista tai muiden suunnitelmista kopioidut toteutukset eivät yleensä toimi. Miksi? Olemme persoonia, tarpeemme ja toiveemme ovat yksilöllisiä.

 

Mitä keittiösuunnittelija tekee?

– tutustuu kohteeseen saatavilla olevien dokumenttien, valokuvien ja haastattelujen kautta

– kartoittaa asiakkaan tilanteen huolellisesti haastattelemalla. Myös materiaaleja käydään läpi ja tehdään valintoja.

– ideoi ja luonnostelee

– tarkistaa kohteen viemäröinnin, ilmanvaihdon, sähköpisteet , lämmitysmuodon (patterien sijainti) ym. suunnitelmaan vaikuttavat tekijät ja mitoittaa ne.

– tekee keittiösuunnitelman

– esittää keittiösuunnitelman ja samalla käydään läpi materiaalit sekä mahdollisesti kodinkoneet ja valaistus.

– tekee tarjouksen

– käy neuvotteluja, päivittää tarjousta ja suunnitelmaa niiden pohjalta

– valmis suunitelma käydään läpi ja sovitaan tilauksesta

– tarkistaa kaikki mitat sekä kodinkoneiden ja kaapistojen , materiaalien , valaisimen ym. yhteensopivuuden niin teknisesti kuin ilmeeltään

– sovittaessa niin, on myös varannut asentajatiimin (kalusteasentaja, sähköasentaja, putkimies, mahdollisesti maalari/sisustuskirvesmies)

– toimittaa mittakuvat ja asennustiedot, työohjeet työmaalle.

– huolehtii siis keittiöremonttisi alusta loppuun, suunnittelusta toteutukseen.

Keittiökauppias räätälöi toimintatavan asiakkaan ja kohteen mukaan. Saat siis itsellesi tee-se-itse miehen keittiötoimituksen niin halutessasi, jotain siltä väliltä, tai koko projektin hallinnan.

Viihtyisä keittiö on osiensa kaunis yhteisliitto, jossa on mukava toimia ja olla. Pyrin suunnitelmissa löytämään keittiön sydämen, vahvistamaan keittiön tärkeää asemaa arjen sujumisen kannalta. Suunnittelijan onni on, kun kuulee uuden keittiön kanssa elämän sujuvan paljon  helpommin,  arjen askareet hoituvat tehokkaammin ja leppoisammin. Se on sitä suunnittelun riemua!

Tutkaillaanpa vähän tarkemmin paria pienen kodin keittiötä:

Tässä punaisessa pikkukeittiössä tilaa ei todellakaan ollut tuhlattavaksi. Otettiin siis kaikki kuutiot käyttöön.  Seinäkaapit ovat korkeaa mallia ja toisella seinustalla niiden päälle sijoitettiin vielä matalat yläkaapit. Keittöstä löytyvät kaikki tarpeelliset koneet; astianpesukone, mikro, jää-pakastinkaappi ja lattialiesi. Tässä keittiössä hieman epätavanomainen on keittiöaltaan sijoittelu, se on nurkassa. Silti sen käytettävyys on hyvä. Allas sijoitettiin ihan kiinni viereisen kaapin runkoon ja tuon viereisen kaapin runkoon jätettiin aukko, jotta vuoto-ongelmaa epäiltäessa se on helppo tarkistaa. Kodissa ei ollut muualla paikkaa imurille, joten se sijoitettiin mittaamisen jälkeen sille riittävään 30 cm leveään alakaappiin.

Imurin vieressä oikealla onn laatikosto, jossa ylälaatikostossa on jäteastiat. Ratkaisu, jota suosin ja suosittelen. Pyri löytämään seka-ja biojätteelle paikka jostain muualta kuin altaan alta, etenkin jos kyseessä on perheen keittiö. Hyvä sijoituspaikka jätteille on lähellä allasta ja astianpesukonetta.
Alakuva vasemmalla: Sijoitin suunnitelmassa laatikoston pyörillä ja omalla tasolla keittiön ikkunan tason alle. Näin saatiin vielä lisää säilytystilaa, lisäksi tarvittaessa laatikosto toimii kätevänä aputasona pyörien ansiosta.

 

 

SAARISTO-KODIN KEITTIÖ

Saaristo-kodin keittiö

Saaristo-kodin keittiön mitat olivat 1,3 x 2,2. Tuohon tilaan suunnittelin allasseinälle jätehuollon, 45 cm astianpesukoneen, induktiokeittotason, aktiivihiilisuodattimella toimivan liesituulettimen sekä kuivauskaapin ja seinäkaapit. Toisella seinustalla on jää-pakastinkaappi ja yhdistelmäuuni, jossa sekä mikron- että uunin toiminnot.  Jotta uuni saatiin siirrettyä toiselle seinustalle kuin se alunperin oli, piikattiin lattiiaan ura sähköviennille. Koska tämän 50-luvun kaksion keittiö oli näinkin tiukka, jatkoin keittiötä olohuoneen puolelle.

Alakuvassa vasemmalla näet leveät laatikostot ( 2 x 90cm, 1 x 80 xm, leveyttä yhteensä 2,6 metriä. Mukavasti lisää tasoa ja laatikostoihin mahtuu reilusti tavaraa, joka on helposti käytettävissä. Ruokapöytä on integroitu kaappikokonaisuuteen. Se liikkuu kiskoilla, joten riippuen ruokailijoiden määrästä, pöytää voi siirrellä. Ikkunan alla olevan patterin vuoksi kaapit on asennettu niin, että patterille jää määräysten mukaisesti tilaa. Tason takareunaan asennettiin kulmalista, joka ehkäisee pienten tavaroiden tippumista laatikoston taakse. Jos haluat tutustua tarkemmin tämän kodin keittiöön ja koko remonttiin, katso video.
Pienen keittiön haasteita ratkaistuna

 

http://www.rakennaoikein.fi/fi/artikkelit/toimiva+keittiö

http://www.rakentaja.fi/tuoteinfo/TM_1593_keittiosuunnittelun.htm

http://www.tts.fi/index.php/laehdistoelle/lehdistoetiedotteet/1309-ekologiset-asiat-kannattaa-huomioida-jo-keittioen-suunnitteluvaiheessa

http://www.tts.fi/index.php/laehdistoelle/lehdistoetiedotteet/1307-toimivuutta-moekkikeittioeoen

http://www.keittiotieto.fi

Lähetä mielenkiintoisesta , hyvästä keittiösivusta minulle vinkki, lisään sen tähän listaan.

Kirjoittaja: Heli Hämeenniemi

Blogissani jaan kokemuksien ja oppimisen myötä syntyneitä näkemyksiäni rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen. Innostun varmasti välillä kirjoittamaan muustakin, sen verran vauhdikasta on elämäni toisinaan :). Olen utelias innostuja ja kuulisin lukijoiltani myös mielelläni ideoita, joita voin jakaa sisustusneuvonta.fi sivuilla.

Pin It on Pinterest

Tykkäsitkö?

Jaa tämä ystävillesi!